ŠPELA TUŠEK

povezovalka timov in imago terapevtka

Imago partnerska terapija. Kaj je to?

»Ti Špela … kaj pa je tole Imago? To mi zveni malo »v luftu« in ezoterično. A so to spet neke sodobne čirule čarule. V kaj si se to zapletla?«

»V čem pa je to drugače od drugih psiho-stvari?«

No … tudi taka vprašanja dobivam. In seveda so povsem razumljiva, ker je psihoterapevtski pristop še sorazmerno nov v Sloveniji.

Zato tukaj na kratko nekaj osnov …

Kaj je Imago partnerska terapija?

Imago partnerska terapija je oblika terapije za pare, ki se osredotoča na razumevanje vzorcev komunikacije in čustvenih dinamik v partnerskih odnosih. Nastala je na kot nadgradnja ostalih psihoterapevtskih modalitet in edinstvena povezava različnih psiholoških teorij (kognitivna, sistemska, transakcijska, vedenjska, body language …) ter nevroznanosti.

To je sedaj mogoče preveč nerazumljivo … ampak, no res ni čirule čarule.

Začetnika Imago partnerske terapije sta zakonca dr. Harville Hendrix in dr. Helen Hendrix, ki sta jo razvila v 80. letih 20. stoletja.

V čem je drugačna?

Malo teoretično

V Imagu gledamo na človeka, kot na del neke univerzalne celote. Preprosto povedano: ne obstaja sam zase. Je povezan. Vedno v odnosu. Nastal je iz odnosa, ranjen je v odnosu in tudi pozdravi se lahko samo v odnosu.

Še bolj konkretno. Pogosto slišim reči kakšnega človeka »bom sam prišel k tebi, da se zrihtam in predelam stvari, pol bi pa prišla še žena« ali pa »nisem še pripravljen na odnos, ker mi še samemu ni nič jasno«.

No, na to gledamo Imagovci drugače. Odnos je prostor med dvema (ali več ljudmi). V tem prostoru pride do srečanja in stika, ki ga vsi njuno potrebujemo. Včasih je ve tem odnosu lepo, včasih pa ga preplavimo s strahovi, reakcijami in besedami.

Zaradi ran in nezadovoljenih potreb, ki so naložene še iz najzgodnejših odnosov, na vse to v prostoru odreagiramo in se ščitimo: z umikanjem, napadanjem, zapiranjem vase, previdnostjo, manipuliranjem …

S tem še bolj zamažemo odnos, ki ga tako zelo potrebujemo. Za življenje, za zdravljenje ran, za zadovoljevanje globokih hrepenenj in potreb.

… in ko je prehudo, se povezanost lahko prekine.

Takrat se lahko umaknemo in mislimo, da lahko sami. Umik in »zmorem sam brez tebe« deluje samo kot ščit. Tako preživimo, da manj boli (tako mislimo). Vendar v resnici ne živimo na polno.

Čisto praktično.

Na Imago partnersko terapijo par pride navadno zato, ker sta v nekakšnem konfliktu ali vsaj v nelagodju. Izmenjava napadnja in umika. Debate kdo ima prav in kdo je kriv … to je pogosta dinamika, ki jo dobim v svoje prostore.

Kot Imago terapevtka najprej pomagam med dvema ponovno vzpostaviti varen prostor. Da je med varno in da lahko vsaj za kakšen trenutek stopita ven iz »preživetvenega načina« reagiranja. Včasih gre hitro, včasih malo počasneje.

Nato ju učim novega načina komuniciranja, pogovarjanja med seboj. Da se spet slišita in spet vidita.

V tretjem delu pa jima pomagam srečati in zaceliti rane, ki jih nosita seboj.

Ker zato sta se našla. Ker v resnici imata zdravila drug za drugega. Imata vse, kar drug potrebuje in sta si to sposobna dat … v varnem prostoru.

Varen prostor in povezanost

To sta dve besedi, bistveni za Imago pristop.

V odnosu ljudje zadovoljujemo dve najbolj osnovni hrepenenji: varnost in povezanost. To dvoje potrebujemo enako nujno, kot hrano za preživetje.

Iz tega izhaja živost, ustvarjalnost, polnost, sreča, občutek obilja …. In vse ostalo.

In ne pomislite … kako pomembno je, v kakšnem prostoru med vama odraščajo otroci

Res imam rada Imago. Toliko čudežev in lepote sem že videla v svoji terapevtski sobi.